Krajczár Gyula Jr.

2008. január 24., csütörtök

Népszavazás erről, arról

Na, hát az van, hogy kis országunk államfője március 9-re írt ki népszavazást. Három témában tesznek fel kérdéseket, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a felsőoktatási tandíjról.

Még itt a legelején szeretném elmondani, hogy minden tiszteletem Sólyom László felé. A lehető legjobb időpontra tűzte ki a dolgot. De most egy kicsit a témákról...

Vizitdíj

Arról fogunk megnyilvánulni, hogy töröljék-e el, vagy sem. Én előre megmondom, hogy szerinem nem szabad eltörölni. Az másodlagos kérdés, hogy így pénzhez jut az állam, de nem csak erről van szó. A vizitdíjat arra találták ki, hogy ne rohanjanak az emberek az első köhécselés után orvoshoz, beadva a nagyhalált. Erre pedig jó. Az embereket némi gondolkodásra ösztönzi, a saját érdekükben. Én szívvel lélekkel támogatom.

Kórházi napidíj

Ez egy olyan kérdés, amiben nehéz dönteni. Egyrészt ezt is a kórházak terheltségének csökkentésére találták ki. Ugyanakkor sokszor az orvos ír elő kórházi tartózkodást, amivel (amennyiben a főorvos nem látja indokoltnak) a beteget szivatják meg, és fizethet mint a katonatiszt. Talán inkább az orvosokat kéne seggberúgni, és rászoktatni a gondolkodásra.

Ettől függetlenül azért ennek is látom létjogosultságát. A félév elején volt "szerencsém" megismerkedni a kérdés részleteivel, és az igazán rászorulóknak továbbra sem kell fizetniük. Egyszóval vegyesek az érzéseim. De valszeg az lesz, hogy maradjon ez is.

Felsőoktatási tandíj

Na, ez egy olyan kérdés amin már elég sokat gondolkoztam. Jelen esetben arra fogok szavazni, hogy töröljék el. Legalábbis mostanra.

A nyugati világ legtöbb egyetemén van tandíj. Ez tény. A magyar felsőoktatásnak is ez a jövője, majd amikor az emberek ki tudják fizetni a tandíjat, illetve amikor az egyetemek rendelkeznek majd olyan kapcsolatokkal, hogy megsegítsék azokat a diákokat akik nem tudják kifizetni a tandíjat. Addig nem.

0 hozzászólás

Megjegyzés küldése

Vélemény, gondolat, kérdés... Ide jöhet!