Krajczár Gyula Jr.

2008. március 23., vasárnap

Színek

Színes világban élünk ugyebár. Körülöttünk minden színes és minden kicsit máshogyan színes. Nincs ugyanolyan színe két dolognak, még akkor sem, ha ugyanazzal a festékkel színeztük őket. A szín függ a helyzettől, a pozíciótól, megvilágítástól, de még attól is, hogy mi hogy érezzük magunkat. A szín tőlünk függ.

Most azonban nem erről szeretnék írni. Ma szembejött Kulcsár Zsolt pszichológus honlapja, ami - azonkívül, hogy sok érdekes cikket találni nála - egy rendkívül jól megszerkesztett oldal. Röviden összefoglalva egy hagyományosnak tekinthető blog-sablonon alapul, három hasáb: tartalom, és két mellékes. Alapvetően a fekete-fehér dominál. Felül fekete sáv, benne fehér szöveggel és gombokkal. A tartalmi rész pedig fehér alapú, fekete szöveggel ami itt-ott színes. Színesek a linkek, amik egy világosabb kékkel vannak szedve és a fejlécek amik narancssárgák.

Jelenleg konkrétan a narancssárga fejlécekről szeretnék néhány gondolatot. Egyrészt Zsolt oldala nagyon szépen van megcsinálva, ezek a narancssárgák rendkívül jók. Másrészt felmerült bennem, hogy ilyet én is szeretnék, aminek után rögtön az, hogy de úgy, hogy ne tűnjön másolásnak (mégha az is valamilyen szinten). Ennek első mozzanata a színváltás lenne, no, de milyen színre? Egy halványabb pirost könnyen rózsaszínnek engem pedig buzinak titulálnak, a kék pedig nem elég kiemelkedő, inkább háttérbe húzódó jelzés. Zöld lehetne még esetleg, de azt a színt nem szeretem, kivéve a hivalkodó fekete alapon rikító zöld kombinációt. Itt a fekete háttér a hiba.

Kombináljuk az alapszíneket! Kék - piros -> Lila. Ugyanaz vele a baj, mint két alapszínével, ha sötét, akkor nem elég kiemelkedő, ha világos akkor rózsaszín (lásd a pirosnál).Piros - zöld -> Sárga. Az alap citromsárga elveszik fehér háttéren, nem jó. Narancssárga meg ugye másolás... Zöld - kék -> ???. Itt már lehet gondolkodni egy kicsit. Egy szép betűtípussal egy erőteljesen világos (nem halvány!) kék szín már esélyes.

Most egy kicsit elbizonytalanodtam. Az lett volna a célom ezzel a fejtegetéssel, hogy bebizonyítsam, a narancssárgának nincs valódi alternatívája, annyira független szín, de nem sikerült. A narancssárga ugye a Nap színe, a délután színe. Nyugodt, mégis felkelti a figyelmet, jelen politikai helyzetet nemlétezőnek tekintve pedig mindentől független. Nem tartom kizártnak, hogy a hollandok is ezért választották nemzeti színüknek. Webes fejlécekben pedig egyszerűen nincs párja. Anélkül használható fejlécnek, hogy sokkal nagyobbra kéne venni a betűméretet, vagy félkövérré/dőltté kéne tenni. Önmagában kiemel.

Az elbizonytalanodás azonban a már említett világos kékből ered. Itt van előttem egy kép, meglepő módon színeket és elnevezéseket ábrázol. Ezen a képen két szín, a Bright Blue és a French Blue is olyannak tűnik, ami felvehetné a kesztyűt a narancssárgával. Itt akadtam meg.

To be continued...

But never will be...

2 hozzászólás

citabacita
2008. április 5. 3:02

Képzeld, kutatások bizonyították (jó, vagyis azt mondják:)),h a fájdalomnak is vannak színei. A valós eredetű erős fájdalmat érzők általában pirosnak, barnának, a pszichés fájdalomban szenvedők viszont élénk lila vagy sárga színűnek látják bajukat!:) Még a fájdalom hiányának is van színe: szürke. Az ún. Lüscher teszttel lehet vizsgálni a pillanatnyi lelkiállapot >>színét<<...
Hmm, aztán meg - biztosan "tudományosan" - kiválasztják, hogy milyen színterápiával gyógyítsanak (színnel, illattal, dobozzal, szóval)...és hogyan gomboljanak le a páciensről sok-sok nullát;)
Goethe és Newton színelméleteit ismered? Modern magyaron beszéltünk róla...
nah,ez volt, mikor a bőőcsész belekotyog;)

Krajczár Gyula Jr.
2008. április 9. 21:00

Ez valahol egyértelmű kéne legyen, hogy a fájdalomnak is vannak színei. Rögtön az első mondatom rávilágít, hogy "színes világban élünk," azaz körülöttünk minden színes. A "világ" minden része színes, ergo az érzések, fájdalmak, érzelmek, gondolatok fizikailag is színesek. Nem hiába használjuk a "színes" jelzőt olyan kontextusokban is, amikben amúgy színeknek helye nincs...

A Lüscher-tesztről meg annyit, hogy... Na. Pont ennyit :)

Megjegyzés küldése

Vélemény, gondolat, kérdés... Ide jöhet!