Krajczár Gyula Jr.

2008. június 30., hétfő

Blog írókról, blogszolgáltatókról, negatívan

Manapság a blogger szónak még súlya, rangja van. Egy kategóriát, egy embertípust jelent. Az újságírók egy olyan nemzedékét, akik nem várnak órákat, napokat, heteket, hogy az írásuk megjelenjen. Önmaguk tördelői, korrektorai, olvasó szerkesztői, szerkesztői, főszerkesztői. A saját uraik (vagy úrnőik) akik akkor publikálnak amikor és olyan témában amiben nekik tetszik. Ahogyan a p&i újságírók is szakosodnak, manapság már a bloggerek is. A nagy bloggerekben azonban közös, hogy ha írnak, akkor az jó. Témától függetlenül, egyszerűen jól írnak.

Mivel azonban irigy világban élünk, sokan nem fogadják el, hogy ezeket az arcnélküli embereket náluk többre tartják és felcsapnak "bloggernek" ők is. Ők, akik nem tudnak és szívük mélyén nem is akarnak írni, de mégis megteszik, mert ettől ők lesznek a nagylegények, a menő csávók. Ők azok akik szépen lassan aláássák a blogger fogalmát, megbecsülését. Egyáltalában a tiszteletet amivel az igazi bloggerek kiérdemelték ezt a címet.

A blogszolgáltatók pedig ezt a negatív vonalat nyomják, tuszkolják előre. Mindegy, hogy mit és hogyan, de írjad, mondjad! Ez az ő filozófiájuk. Persze ők nem azt nézik, hogy mit írnak az emberek, hanem azt, hogy hányan kattintanak a megjelenő hirdetésekre. Ezáltal bárki írhat, bármit, bárhogyan. Itt a bárhogyan-ra szeretném helyezni a hangsúlyt.

A blogot írók nagy többségének ugyanis köze nincs az íráshoz. Jelentős hányaduk még a helyesírással sincs köszönőviszonyban, nemhogy a szövegtördeléssel, tipográfiával, vagy bármivel ami a jó íráshoz szükséges. Mégis ők vannak többségben, mert hangoztatják magukról, hogy ők bloggerek. Aztán azonnal helyet kérnek maguknak a nagyok között, mert ettől menők lesznek. Egyszerűen szánalmas.

De, visszakanyarodva a szolgáltatókhoz, erre ők is rátesznek egy lapáttal. Mocsok, szemét design-okat adnak és a logikával teljesen ellentétes dolgokat művelnek. Nem segítenek a botcsinálta bloggereknek még annyira sem, hogy legalább a megjelenítés színvonalának felelősségét átvegyék. Pedig ők lennének azok akiknek hatalmukban állna felhívni a figyelmet, hogy a szart is el lehet adni, ha jól néz ki. De ezt ők nem teszik, mert manapság mindenki a feature-ök mennyiségével és nem az alapszolgáltatás minőségével foglalkozik.

Ennek tudatában persze nem lehet jó blogot írni ha ilyen tömeg-blogot használunk. Ennek én vagyok a megmondhatója. Mióta ide a Bloggerre írok, kevésbé érzem, hogy nagyot írnék, inkább csak azt, hogy kihányok valami dzsuvát, mint a többi. És tudjátok, ez így is van. Ha egy blogspot.com, blog.hu, blogter.hu, satöbbi végződésű link jön szembe, már eleve hendikeppel indul, hiszen a komolyaknak saját domainjük van. Így van ezzel a bloggal is. Egyszerűen nem jó ránézni. Nem mondhatom rá, hogy "igen, ez az enyém."

0 hozzászólás

Megjegyzés küldése

Vélemény, gondolat, kérdés... Ide jöhet!