Krajczár Gyula Jr.

2008. május 24., szombat

Civil igazságszolgáltatás

A reggeli kávéhoz rádió dukál. Legalábbis ha újságírókkal lakik együtt az ember. A rádió általában hülyeségeket sugároz, főleg a politikai hírek idegesítenek. Ma reggel azonban egy sokkal érdekesebb és viccesebb történetet hallottam, melyet nem átallok most néhány szóban összefoglalni.

A történet arról szólt, hogy a mozambiki vezetőség fitnessz órákat írt elő a rendőröknek, mert azok túlsúlyosak. Állásukból fakadóan lényegesen többet keresnek, mint az átlagemberek, így jut elég pénz alkoholra, cigarettára és ételre. Mivel azonban nem szeretnek a tolvajok után futni, nem dolgozzák le a kilókat, amik csak gyűlnek és gyűlnek. A tolvajok meg szabadon garázdálkodhatnak. Vagy mégsem?

A legszebb része a történetnek a lakosság bevonása az igazság szolgáltatásba. Mozambikban ugyanis az a helyzet, hogy ha a lakosság leleplez vagy elfog egy tolvajt, bűnözőt, akor fel vannak jogosítva az előzetes büntetésre. Magyarán, jól megverhetik ott helyben. Az egyetlen kitétel, hogy kíméljék meg az életét és ha végeztek, adják át a rendőrségnek az illetőt.

A jelek szerint a nevezett orszgában ez működik, itthoni bevezetése felől azonban kétségeim támadnak. Na nem mintha lenne rá esély. Viszont egy ilyen rendelettel, vagy hallgatólagos megállapodással a Gárda és egyéb csoportosulások kezébe döntő fegyvert adnának, amit én személy szerint egyáltalán nem támogatok. A civil igazságszolgáltatás azonban továbbra is kétségtelenül hasznos találmány, attól függetlenül, hogy valahol be lehet vezetni, valahol meg nem.

0 hozzászólás

Megjegyzés küldése

Vélemény, gondolat, kérdés... Ide jöhet!