Krajczár Gyula Jr.

2008. május 18., vasárnap

Letöltési rendellenesség - megoldva

Az elmúlt időben - nem is tudom, már mióta - volt egy olyan gond a számítógépemmel, hogy netezés közben a fájlok előre letöltődtek és a megfelelő programnak csak ezután jelentek meg. Így a 4MBit/sec-os sávszélességnél nyilvánvalóan elérhetetlen 1/1.5 MByte/sec-os letöltési sebességeket mutattak a programok.

Sokáig azt gondoltam, hogy a Vista okozza ezt, vagy valamelyik frissítése. Azonban akárhogy trimmeltem a Vista beállításait, sehogy sem akart megoldódni ez az egyébként felettébb idegesítő probléma. Ma azonban egy közel heurisztikus felfedezéssel sikerült megoldást találnom.

Reggel végképp megelégeltem a dolgot, mikor már egyik böngésző sem volt hajlandó letölteni a Firefox telepítőjét. Elkezdtem hát sorra venni azokat a programokat, szolgáltatásokat, amik előidézhetik a jelenséget. Szám szerint három lehetőség volt, a Vista, a DU Meter és a víruskereső. E három közül végül a víruskereső bizonyult győztesnek, pontosabban ludasnak.

Ez rendelkezik ugyanis egy Tartalomszűrő nevű szolgáltatással, ezen belül pedig három al-szolgáltatással: Levelezés, HTTP és FTP. Ezek közül a HTTP és az FTP gyakorlatilag ráül az adatforgalomra és önkényesen irányítja azt, ezzel idegi nyomorba döntve a felhasználót és gyakori fagyásokat idézve elő az összes létező Internet-függő programban.

A probléma megoldása tehát a víruskereső Tartalomszűrő szolgáltatásának teljes vagy részleges kikapcsolása. Ezután a letöltési rendellenességek megszűnnek.

0 hozzászólás

Megjegyzés küldése

Vélemény, gondolat, kérdés... Ide jöhet!