Krajczár Gyula Jr.

2008. május 12., hétfő

Blog design

A reggeli kávé közben gondolkodtam el azon, hogy egy blog számára milyen az ideális design?

Mivel hajlamos vagyok a végletekben gondolkodni, két lehetőséget vázoltam fel magamnak. Az egyik a full-CSS kinézet, maximum egy-két apró képpel. A másik pedig egy fullos design, Photoshopban rajzolva, JavaScriptek tömkelegével.

Az előnyök és hátrányok listáját nem olyan nehéz összeállítani, akár azt is modhatnám, hogy triviális.

Full-CSS

Ezesetben a letöltendő oldal egy HTML és néhány CSS fájlból áll. Nincsenek extra letöltendők. Ezáltal gyors lesz, és letisztult; egy szép, de mégis puritán hatású oldalt kapunk.

Blogról lévén szó ez egyáltalán nem hátrány. Blogot azért írunk, hogy elolvassák. Ilyenkor nincs szükség über-tip-top designra, mert az csak elvonja a figyelmet a tartalomról, ezt pedig nem akarjuk.

Photoshop design

A HTML és CSS itt is jelen van, de társul mellé akár sok száz kilobyte-nyi kép is. Háttér, logó, szövegháttér, ilyen-háttér, olyan háttér, borderek, linkoverflow-k és még sorolhatnám. Ennyi vizuális élvezethez pedig dukál a kőkemény JavaScript, mondjuk a Prototype minden lehetőségével.

Kétségtelen, hogy egy jól elkészített oldal nyálcsorgató hatással van a látogatókra. Nem győzik csodálni az effekteket, illetve dícsérni az alkotót. Egy ilyen oldalnak a virtuális közösségben kb. olyan szerepe van, mintha az illető Aston Martinnal menne vacsorázni.

Persze ahogy az Astonnak, egy ilyen oldalnak is megvan a hátránya, ami egybecseng a már fentebb említettekkel. Nevezetesen az, hogy egy ilyen kinézet gyakorlatilag elvonja a figyelmet a tartalomról. Ugyanaz a helyzet - és most itt visszatérek az ató példához - a tip-top blogdesignnal, mint az Aston Martinnal. Végülis kit érdekel, hogy mi a mondanivalója, ha így néz ki az oldala (ilyen autója van)?

Az arany középút

Nyilván ennyi fejtegetés után jön a megmondom a frankót fejezet. Ezért előre szólok, hogy nem kell annak tekinteni, pusztán azt írom le, hogy ha egyszer újra saját domainem lesz, akkor én hogyan szeretném megvalósítani az arany középutat.

A dolog egyszerű. Mivel mindig is vágytam rá, hogy részekre osztott oldalam legyen tudnivalókkal, bloggal, cikkekkel, projektekkel, galériával, Marikanénikislábujjkörmével, ezért azon egyszerű ötletre jutottam, hogy a viszonylag ritkán frissített részek (tudnivalók, projektek) megkaphatják a fullos designt, a blog pedig kapjon egy megszelidített változatot.

0 hozzászólás

Megjegyzés küldése

Vélemény, gondolat, kérdés... Ide jöhet!